Waarom vergelijken jou niet verder brengt…

Waarom vergelijken jou niet verder brengt…

Vandaag las ik deze mooie spreuk op de scheurkalender (www.voorpositiviteit.nl):

“Meet je succes niet door je te vergelijken met anderen.

Meet je succes door te kijken of je het beste uit jezelf haalt”

 

Wat doe je als je jezelf vergelijkt met anderen? Je richt je op een ander en daarmee leidt je de aandacht van jezelf af. Wat zou er gebeuren als je volledig verantwoordelijkheid neemt voor je eigen leven en je je niet bezig houdt met het leven dat de ander leidt? De verantwoordelijkheid nemen betekent ook dat als je jezelf laat zien, met al je goede ideeën, anderen hier iets van gaan vinden. En daar kan angst ontstaan. Deze angst kan negatief zijn: de angst om te falen, maar ook positief: de angst om te schitteren. Je komt wel ineens in de spotlight!

Wat vergelijken met anderen met je doet heb ik zelf ervaren met het vormgeven van mijn website. Wat doe je dan? Op zoek naar goede voorbeelden, want “Beter goed gejat, dan slecht bedacht”. Terwijl ik dat deed kwamen regelmatig de gedachten: “Wat doet zij dat goed!”, “Oh jee, dat doe ik niet”, “Daar vergelijken fiankeheb ik nog niet aan gedacht, het is nog niet perfect”, “Dat kan ik niet!”. Terwijl, als ik realistisch kijk, deze coach vaak niet eens gericht was op mijn doelgroep of dat wat ik wilde gaan doen. Dus waar vergelijk je jezelf mee? Bijzonder hoe je jezelf kunt laten meeslepen als je je buiten je comfortzone begeeft. Zoekende naar jezelf en hoe je je wilt profileren. Ik ontdekte dat mijzelf vergelijken met een ander me niet gelukkig maakt. Het laat mij alleen maar verder van mezelf afdwalen en het verlamt me. Wel ontdekte ik dat daar waar ik jaloers was, of beter gezegd waar ik bewondering had voor een ander, dat daar een deel van mijn verlangen zat. Dat ik dat ook wilde bereiken of in ieder geval wilde onderzoeken. Waarbij ik mezelf wel moet blijven herinneren: “Vergelijk jouw hoofdstuk 1 niet met andermans hoofdstuk 20!”.

 

pippiWat ik veel zie is dat mensen, met name vrouwen, zich onbewust kleiner maken dan ze zijn. “Dat kan ik nooit!”, “Dat heb ik nog nooit gedaan!”, “Ik kan het nooit zo goed als zij dat kan!”. We spreken hier van een fixed mindset. Je gedachten over jezelf zetten je zo vast dat je jezelf belemmert om te groeien. Wat zou er gebeuren als je het tegenovergestelde, een growth mindset, hebt? Als je zou denken: “Ik heb het nog nooit gedaan, maar ik denk wel dat ik het kan leren!”

 

 

Van jaloers zijn op het groene gras van de buren wordt jouw gras niet beter. Je humeur ook niet. Toch hebben de meeste mensen wel eens last van gevoelens van jaloezie.

burenJammer, want wie jaloers is, laat zijn humeur afhangen van het geluk of ongeluk van een ander. Al die emoties kosten energie die je beter kunt besteden aan je eigen gras. Dat doe je door niet te vergelijken, maar je eigen zegeningen te tellen. Die zijn er zat, waarschijnlijk zelfs zoveel dat iemand anders daar wel eens jaloers op zou kunnen zijn!

 

 

Voel je vrij deze blog te delen op social media als je denkt dat dit interessant kan zijn voor meer mensen in jouw netwerk.