Loopbaancoaching: meer dan een beroepskeuzetest

“Ik wil wat anders, maar ik weet niet wat ik wil, help!” Dat is zo ongeveer de strekking van vele coachvragen die ik krijg op het gebied van loopbaancoaching.

Wat men verwacht van het traject is heel verschillend, maar vaak wel dat er door een aantal opdrachten en testen een beroep uit komt rollen. Dan vertel ik gelijk dat ik geen beroepskeuzetest doe.

Waarom niet?

Omdat ik denk dat wanneer er uit een test komt rollen dat je bijvoorbeeld postbode moet worden, je je alleen daar nog maar op richt. Het werkt beperkend. Maar er zit zoveel achter de functie van postbode: waarschijnlijk werk je graag buiten, hou je van zelfstandig werken, ben je dienstverlenend. Hoe dan ook, wat zegt dat over jou en jouw kwaliteiten en waarden? Dáár moeten we het over hebben.

Wat dan wel?

We gaan onderzoeken wie jij bent en wat jij belangrijk vindt, waar je voor gaat en voor staat, wat je talenten zijn en waar je niet zo goed in bent, je kwaliteiten en je valkuilen en hoe je dit alles kunt vertalen naar werk. En dan niet een functie, maar juist welke rollen passen daarbij en welke type organisaties. Vanuit deze rollen en werkomgeving kijken we welke functies daarbij zouden kunnen passen. Je leert hierdoor zelf ook breder kijken: welke mogelijkheden zie ik bij mezelf.  Als je je basis helder hebt, dan kun je veel makkelijker keuzes maken, maar ook in je sollicitatiegesprek beter onderbouwen waarom die functie zo goed bij jou past. Ook kun je zelf veel gerichtere vragen stellen over de functie en de organisatie, je wilt immers graag weten of jullie een match zouden kunnen zijn. Overigens denken we vaak alleen andersom: “Ik zit hier om jullie te overtuigen dat we een match zijn”. Alsof je lot in handen van de partij tegenover je ligt. Het is veel krachtiger als het een gelijkwaardig gesprek is, waarbij jij weet wat jij te bieden hebt en zij weten wat zij jou te bieden hebben en samen te ontdekken of jullie matchen. Dan komt ook je mindset om de hoek kijken. Een heel belangrijk onderdeel in loopbaancoaching!

Mindset

Het verhaal gaat over Lindsay, dat is haar echte naam en deze mag ik hier gebruiken omdat ze er trots op is dat ze dit coachtraject is aangegaan, en daar mag ze met recht trots op zijn! Lindsay kwam bij me omdat ze in haar werk haar passie niet kwijt kon. Ze kreeg er geen energie meer van en ze wilde graag haar hart volgen. Ik heb altijd bewondering voor mensen die daar op een bepaald punt in hun leven bij stil staan en daar actie in ondernemen.

Op het moment dat ze aan de bel trok baalde ze enorm dat ze nog steeds geen werk deed waar ze eigenlijk voor geleerd had en waar haar hart lag. Bij iedereen in haar omgeving kwam het aanwaaien, bij haar niet. Althans, dat dacht ze. Alleen deze gedachte maakt je al moedeloos. Ze was gefrustreerd en één van haar eerste opmerkingen was: “Solliciteren is gewoon niks voor mij!” Dus dat was een feit! Ik heb haar eens laten onderzoeken wat het haar oplevert als ze zegt: “Ik heb de gedachte dat solliciteren niks voor mij is!” Dat gaf ruimte om te onderzoeken of het waar was wat ze dacht. In het beginstadium van het traject hebben we veel aandacht besteed aan haar mindset. Haar frustratie sijpelde namelijk ook door in haar brief en uiteraard werd ze op basis van haar brieven nooit uitgenodigd voor een gesprek. Dus zie je wel dat solliciteren niets voor me is. Het werd bevestigd.

Ik geloof erin dat het heel belangrijk is om te ontdekken wie je bent en wat jij nu echt wilt in je leven, omdat dit zorgt voor veel werkplezier. Toch ben ik er ook van overtuigd dat dit niet kan zonder naar jouw mindset te kijken. Want als je weet wat je wilt, maar je bent er van overtuigd dat het je toch niet gaat lukken ga je nooit vol overtuiging solliciteren en wordt je gedachte dat het niet gaat lukken de waarheid. Onze eigen gedachten zijn vaak onze grootste belemmering in de weg naar succes.

Lindsay gelooft er weer in! Ze weet wie ze is en waar ze voor staat. Ze durft weer om hulp te vragen als het lastig is. Ze ziet haar talent én ook haar tekortkomingen. Vorige week werd ze uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek en een dag later is ze aangenomen.

Het echte verhaal

Ik ben trots op deze jongedame, die open staat voor feedback en zo hard gewerkt heeft aan zichzelf dat ze vol overtuiging haar passie kon delen. Dit is wie ze echt is, puur, open en eerlijk! Deze houding heeft de doorslag gegeven bij haar sollicitatie, gaf haar nieuwe werkgever haar terug.

Het gaat over het echte verhaal! Niet alleen in loopbaancoaching, maar ook bij burn-outcoaching en burn-outpreventie. Wie ben jíj, wat is jouw verhaal, welke keuzes maak jíj?!