Afscheidsblog

Afscheidsblog

Afscheid Rabobank

Dit blog schreef ik voor mijn collega’s bij de Rabobank.

2013… de eerste geluiden over een grote reorganisatie bij de Rabobank. Mijn eerste gedachte: “Dat gaat mij ook treffen”. Eind 2012 accepteerde ik immers een tijdelijke functie als CRM/Siebelspecialist. Dit betrof een functie voor een jaar. Eind 2013 hebben we samen al flinke stappen gezet op het gebied van Siebel en Klantbeleving. Hoe lang zou het nog duren voordat de bank besluit dat deze tijdelijke functie niet meer nodig is?

Noem het een hang naar controle, maar graag hou ik de regie over mijn loopbaan. Wat wil ik dan gaan doen als mijn functie vervalt? Ik heb mijn carrière eens de revue laten passeren op zoek naar de rode draad. Terug in de tijd van mijn basisschooltijd naar nu. Op zoek naar wie ik van nature ben, waar mijn kwaliteiten liggen, wat mij drijft in mijn werk. In die tijd heb ik veel testen gedaan op het RaboWeb, maar ook met een coach en heb ik in mijn omgeving feedback gevraagd. Het resultaat: coaching en training, daar krijg ik energie van. Persoonlijke ontwikkeling en ontwikkeling van anderen is mijn drijfveer.

Dan heb je je richting bepaald, maar hoe ga je dat vorm geven? Enerzijds spannend vanuit nieuwsgierigheid, anderzijds spannend vanuit angst; wat staat me te wachten? Het makkelijkst is natuurlijk een baan te zoeken in wat ik altijd heb gedaan, maar krijg ik daar voldoende energie van? Met een beetje geluk mag ik nog 25 jaar werken en graag vul ik deze tijd op een manier in die mij heel veel voldoening geeft. Mijn werk beslaat immers een groot deel van mijn tijd.

Het was een tijd waarin mijn hoofd op volle toeren draaide. Ik sprak veel mensen die hetzelfde werk deden, ging naar netwerken om mensen te ontmoeten die me verder konden helpen, ik ging op zoek naar een opleiding die aansloot bij mijn wensen. Soms overzag ik het niet meer en dwong mezelf het los te laten en mezelf de ruimte te geven om het even niet te weten. Vaak kwamen dan de beste ingevingen en gebeurden dingen vanzelf. Lastig voor iemand die graag de controle houdt, maar ook heel leerzaam.

In 2014 besluit ik de opleiding voor Coach Practitioner te volgen aan de Alba Academie. De eerste stap om mijn droom te verwezenlijken. Een jaar waarin ik heel veel heb geleerd, ook over mijzelf. Alles wat je als coach leert pas je eerst toe op jezelf. Ook in mijn werk kon ik het geleerde toepassen en dat gaf mij veel energie. Na mijn diploma-uitreiking was mijn functie nog niet overbodig. Toch merkte ik dat nu ik A had gezegd ook graag B wilde zeggen. Met Maarten en Marianne heb ik heel goede en open gesprekken gehad over de toekomst van CRM binnen de bank en mijn toekomst binnen de bank. Vanaf dat moment werd coaching en training nog meer een onderdeel van mijn CRM-job. Al eerder had ik dit ervaren, maar nu weer, dat wanneer je open en eerlijk bent in hoe jij je toekomst ziet en het zou willen invullen er heel veel mogelijk is. De andere kant is natuurlijk dat je dan ook daadwerkelijk die stappen moet gaan zetten. Voor mij was dit een goede stok achter de deur, om niet vanuit angst te blijven zitten waar ik zit, maar vanuit nieuwsgierigheid op zoek te gaan naar mijn eigen kracht.

Dat ik uiteindelijk boventallig werd heb ik ervaren als een cadeautje. Het geeft mij de mogelijkheid om het roer om te gooien. Ik weet dat niet iedereen dit zo voelt en ook ik heb mijn pieken en dalen in mijn emoties, maar ik raad het iedereen aan om deze situatie aan te grijpen om te achterhalen wat je nou echt graag wilt en hierover in gesprek te gaan.

De afgelopen 16 jaar bij de Rabobank waren heel plezierige jaren in een mooie organisatie met fijne mensen. Hoe ziet het er hierna voor mij uit? Mijn eerste stap is dat ik ga starten als zelfstandig loopbaancoach. Hoe het pad er daarna uitziet staat voor mij ook helemaal open en laat ik op mij af komen.

“The future depends on what you do today.” – Mahatma Gandhi